2024/1/30
Azken urteetako joeretako bat da, eta agian Covid pandemian bizi izandakoak eragindakoa, hurbileko eta 0km produktuen aldeko apustua egitea. Gero eta ekimen, proiektu eta establezimendu gehiagok tokiko produktuen kontsumo arduratsua eskaintzen eta balioesten dute, etxetik gertu ekoizten diren produktuak, osasuna eta natura zaintzen dituztenak.
Pandemiaren ondoren, kontsumitzaileak ez dira berdinak; horrela erakusten dute hurbileko fruta eta barazkien kontsumoa asko hazi dela egiaztatzen duten ikerketek, eta hazkunde horrek horien ekoizpena eta merkaturatzea ere bultzatu du.
Baratze ludikoak, lantzeko prest
Getxoko udalerrian, hain zuzen ere, Zubilletas baratze ludiko ekologikoak izeneko ekimena sortu da. Bazkideek naturaz, aisialdiaz eta familiaz gozatzeko eta, aldi berean, elikagai osasungarriak landatzeko sortutako baratzeak.
Nekazaritza jarduera dibertigarritzat hartzen duten herritarrek aukera dute entsaladako tomateak lantzeko eta, gainera, baratzean elkarrekin sozializatzeko eta laborantzako onurez elkarrengandik ikasteko.
Jatorria ezagutzea: tokiko zaporea eta garapena
Kontsumitzaileak interes handia du kontsumitzen dituen produktuen jatorria eta historia ezagutzeko. Gainera, tresna teknologikoei esker, produktuen etiketatze digitala, adibidez, kontsumitzaileek munduko edozein lekutako adierazpen etikoak, karbono-aztarna eta jatorriaren trazabilitatea ezagutu ditzakete, besteak beste; eta eskatzen dute intereseko produktuen tokiko egokitzapena eta ekoizpena.
Eroskik hiru jogurt natural berri merkaturatu ditu, euskal ganadutegietako esnez eta marrubi, gerezi edo ahabiaz egindakoak, tokiko garapenaren eta iraunkortasunaren aldeko apustuan urrats berria emanez.
Edo nabarmendu behar dugu Bolet Ben Fet baserria: Teb Verd SCCL kooperatibaren lantoki berezia, espezializatua adimen-desgaitasuna duten pertsonen gizarteratzen eta laneratzen, perretxikoen lanketaren bitartez. Bolet Ben Fet baserrian, Montseny magalean (Bartzelona), hamar kidek egiten dute lan eta perretxikoen ekoizpen ekologikoan aritzen dira, eta bertan 1.000 pertsonari ematen diote arreta eta lana. Zalantzarik gabe, fenomeno hori eragin dute perretxikoek dituzten gaitasunak gure platerak elikagarriago eta gozoago bihurtzeko eta dituzten propietateek gure osasuna hobetzeko.
Etxez etxekoa eta azken milia
Gainera, inflazioaren ondoriozko gastuaren kontrolak hurbileko produktuen erosketa eta kontsumoa errazten du, jarduera logistikoa sinplifikatzen du eta, beraz, eragin kutsatzaileak eta joan-etorriak murrizten ditu.
Ildo horretan, elkarlanean etxez etxe entregatzearen aldeko apustua egiten duten establezimenduak nabarmentzen dira, hala nola Shopopop startupa. Estatuan arrakasta du entrega-eredu honi esker; izan ere, irtenbidea ematen du etxez etxeko eskaera handiko uneetan, eta betiko bezeroak zaintzearen aldeko apustua egiten du.
Hemen zehaztutako irtenbide eta ekimenek laguntzen dute bultzatzen lurreko produktuen kontsumoa, etxetik gertukoa, produktu freskoa, erreala eta zaindua, "betikoa". Hala ere, ikusten dugu hurbileko produktuen eta 0 KM produktuen joera hori, aldi berean, gai dela beste joera batekin elkarbizitzeko, hau da, gourmets produktuak, munduko edozein lekutatik datozenak, gure mahai eta errezetetan gehitzeko. Tokikoaren eta globalaren arteko sinbiosi perfektua.
Getxon establezimenduren bat baduzu eta Elikadura Iraunkorraren aldeko Establezimenduen Sareari buruz gehiago jakin nahi baduzu, jar zaitez harremanetan Ekonomia Sustapena Arloarekin, telefonoz: 94 466 01 40 edo e-mailez: getxolan@getxo.eus . Informazio guztia nahi baduzu, sartu: hemen.
Honako hauek ere interesatu ahal zaizkizu: