2023/11/10
Badakizu zeintzuk diren sasoi honetako fruta eta barazkiak eta zeintzuk diren horien onurak? Ezin duzu galdu Nirea sasoiko produktuen egutegiak Euskadin, bezeroak gure soroetako nekazarien errealitatera hurbiltzeko.
Freskotasuna eta zapore handiagoa dira familiek sasoiko produktu freskoekin lotzen dituzten ezaugarriak. Datuak "Aldiren sasoiko freskoen behatokia" ikerketaren bosgarren ediziotik atera dira. Ikerketa 2023ko apirilean egin da eta oraintsu argitaratu da; bertan 3.254 pertsonari egindako laginak daude. Horietatik, %50 emakumeak ziren eta %50 gizonak. ALDIk Kantar Worldpanelen euskarria izan du eta, gainera, Sentesis enpresarekin batera sare sozialetako elkarrizketaren azterketa ere egin du.
Izan ere, 10 herritarretik 9k diote sasoiko produktu freskoak kontsumitzen dituztela, batez ere zaporea hobea delako (lehentasunen %57), baina baita kalitate/prezio hobeko produktuak direla uste dutelako ere (%49), Aldik berak egindako ikerketa baten arabera.
Era berean, "Aldiren sasoiko freskoen behatokia"ren arabera, nahiz eta Espainiako kontsumitzaile ia guztiek (%99) sasoiko produktuak zer diren badakiten, %74k aitortu du ez dakiela beti argi identifikatzen. Hementxe duzue merkataritza-establezimenduok zuen bezeroak sentsibilizatzeko eta prestatzeko aukera paregabea.
Sasoiko produktuak zeintzuk diren modu arinean identifika dezazuen, Greenpeacek sasoiko fruta eta barazkien egutegi bat argitaratu du, eta, gainera, lau sukaldariri eskatu die talentua partekatu dezatela lau errezeta ekarriz, urtaro bakoitzeko bana, bezeroak inspiratu ditzazuen urte osoan sukaldatzeko bertako eta sasoiko osagai ekologikoak erabiliz. Euskadin ere badugu gure sasoiko produktuen egutegi propioa, gure soroetako nekazarien errealitatera hurbiltzen gaituen Nirea mugimenduari esker.
Iraunkortasunaren aldeko apustua
Arduratsua izatea edo ez izatea gero eta gehiago da platerean zer jartzen dugun edo gure erosketa-saskiak zerez betetzen ditugun. Bezeroei sasoiko produktuak eskaintzeak onurak ditu, bai haien osasunerako, bai planetaren zaintzarako. Sasoiko elikagaiak freskoagoak dira eta hobeto kontserbatzen dituzte nutrizio-propietateak. Gainera, horiek landatzeko baliabide gutxiago behar dira, eta, beraz, zuen bezeroen artean sasoiko elikagaiak gomendatuz, planeta zaintzen lagunduko duzue.
Instagram sare sozialean hainbat kontu daude, hala nola Bizarrak fruta-dendarenak, haien edukiek sasoiko produktuetara, baratzeko zainketetara eta lurrean ohikoak diren errezeta batzuetara hurbiltzen gaituztenak. Gainera, tailerrak eta ikastaroak emanez, txikienak ere sasoiko produktuen kontsumoak dakartzan balio eta onurak ikastera hurbiltzen dituzte.
Beste ekimen batzuek, hala nola "Onak hezurreraino" kanpainak, sustatzen dute sasoiko hezurdun frutak kontsumitzea (melokotoiak, nektarinak, abrikotak, aranak, paraguaitarrak eta gereziak), eta bitamina eta osasun iturri gisa dituzten onurak nabarmentzen dituzte.
Sasoiko janaria eskaintzea ez da soilik aukera jasangarri eta zaporetsua, baizik eta gure tokiko ekonomiari eta gure inguru ederrari mesede egiten dion erabaki zentzuduna ere bada. Herritarrek gero eta konpromiso handiagoa dute sasoiko kontsumo arduratsuarekin. Bezeroek jasangarritasun-balioetan dituzten kezkei erantzuteko gaitasuna izateak balio erantsia emango dio zure negozioari. Aprobetxatu Getxoko aberastasuna urtaro bakoitzean eta gomendatu bertakoaren eta freskoaren gozamena!
Sasoian sasoikoa
Sasoiko produktuak ez dira soilik joera iragankorra, jasangarritasunarekiko, osasunarekiko eta "gurea" denari errespetuarekiko konpromisoa ere badira.
Sasoiko produktuek kolore, zapore eta, batez ere, tradizioen mundu zoragarria eskaintzen digute. Osagai freskoak eta bertakoak altxor gastronomikoa dira, bai Getxoko saltokientzat, bai bertako onura ugariak aprobetxatu nahi dituzten herritarrentzat.
Getxon, aberastasun natural ugariz gaude inguratuta, Kantauri itsasotik hasi eta kalitate bikaineko frutak eta barazkiak eskaintzen dizkiguten euskal lurretaraino. Naturak urtaro bakoitzean eskaintzen diguna aprobetxatzean, elikagai gozoagoez gozatzeaz gain, ingurumena babesten eta tokiko ekonomia bultzatzen ere laguntzen dugu.
Urtaro bakoitzeko aberastasunak aprobetxatzeak baditu bere pribilegioak. Adibidez, Getxoko saltokietan hainbat fruta eta barazki aurki ditzakegu, hala nola sagarrak, udareak, aranak, abrikotak, gereziak, marrubiak, tomateak, piperrak, berenjenak, letxugak, espinakak eta patatak.
Kantauri itsasoari begiratzen badiogu, produktuak askotarikoak eta bertokoak izango dira. Getxoko arrandegietan arrain eta itsaski ugari aurki daitezke, besteak beste bisigua, lupia, mihi-arraina, erreboiloa, zapoa, olagarroa, ganbak, otarrainxkak eta txirlak.
Udan, itsaski-janak tradizio bihurtzen dira inguruan, ganbak, otarrainxkak eta Kantauriko kostaldeko sardina freskoak baitituzte, eta askok Portu Zaharrean jaten dituzte.
Gainera, haragiak eta hegaztiek ere leku nabarmena dute Getxoko gastronomian. Herriko harategietan eta oilategietan kalitate handiko produktuak aurki daitezke, hala nola txahala, arkumea, txerria, oilaskoa eta indioilarra.
Getxon establezimenduren bat baduzu eta Elikadura Iraunkorraren aldeko Establezimenduen Sareari buruz gehiago jakin nahi baduzu, jar zaitez harremanetan Ekonomia Sustapena Arloarekin. Telefonoa: 94 466 01 40 Helbide elektronikoa: getxolan@getxo.eus edo sartu informazio guztia hemen.
INTERES OROKORRERAKO ESTEKAK: